top of page

Туристичко-хотелијерски техничари

Ученици свих разреда туристичко-хотелијерског смера у оквиру свог школовања, поред рада у угоститељским и туристичким објектима, своју праксу одрађују и кроз посете различитим знаменитостима и догађајима.

У протеклој школској години, сви ученици овог смера, посетили су и упознали значајне локалитете нашег града, који сведоче о историји, животу oвог краја и чувају од заборава њихов значај и допринос Пожаревцу. Шта су то наши ученици ново сазнали?

Посетом Народног музеја из 1947. године, ученици су чули и видели како је изгледао живот људи на овим просторима, посетом Легата Миодрага Марковића упознали су се са ликом и делом нашег Пожаревљанина, дугогодишњег југословенског дипломате и сликара. Такође, могли су да виде галерију посвећену Милени Павловић Барили и њене радове, као и бибиотеку, личне предмете и породичну заоставштину, затим Кућу Добрњчевих, која показује културу становања у Пожаревцу у 19. и 20. веку и Зграду општине.

У оквиру блок наставе, отишли смо и до Тулбе и показали ученицима да то није само брдо већ и историјско место, на коме је постављена реплика царског шатора у коме је потписан Пожаревачки мир. Такође, ученици су уз пратњу нашег локалног водича, посетили и Саборну цркву и чули значајне информације о настанку и њеном значају.

У оквиру Фестивала цвећа 2 ученице су имале прилику да буду део њега и доделе захвалнице учесницима догађаја.

При Ноћи музеја наши ученици су били укључени и организацију и у наведеним објектима су имали шансу да се окушају у улози предавача и кустоса и представе наш град на најбољи начин.

Поред упознавања нашег града, ученици су посетили Београд и 43. Међународни сајам туризма где су могли да виде шаренолике туристичке понуде и излагаче, као и Храм Светог Саве. Месец дана касније, посетили су значајну туристичку дестинацију, Врњачку бању, где су обишли Факултет за хотелијерство и туризам и неке значајне хотеле бање.

За ученике овог смера одржана су и предавања на тему „Материјална и нематеријална културна баштина у функцији туристичке понуде Браничевског округа“. Уочи Љубичевских коњичких игара, на самом уласку у наредну школску годину, ученици су посетили Народни музеј у којем су чули нешто више о овом догађају, а затим и Галерију Савремене уметности, у којој је била изложба посвећена ЉКИ. Такође, Галерију су постили у оквиру Европске недеље спорта.

Прваци су посетили и манифестацију „Изађи ми на теглу“ која се одржала у градском парку.

Оно што још треба поменути јесте да су, у сарадњи са Народним музејем, наши ученици ангажовани као предавачи ученицима из других земаља, на енглеском, француском и италијанском језику. Од ове школске године, ученици су добили прилику да са предметним наставницима раде на програму „Виртуелни хотел“ и да на основу стеченог знања у школи виде како се то примењује у пракси.

У оквиру зимског распуста, наши „туристичари“ имали су шансу да присуствују зимским школама на Универзитету Сингидунум везаним за туризам и језике.


Кристина Ристић, наставник економске групе предмета

4 views
bottom of page