top of page

Прослава 8. марта - Ученички парламент

Updated: Jun 29, 2023


Драге даме,

Драго нам је што смо се састали овако лепим и племенитим поводом који за циљ има оснаживање жена, а да би се оснажиле морамо се држатизаједно.

Данас обележавамо дан жена, а са њим се присећамо жена које су овом свету доказале да нисмо ништа мање вредне од мушкараца и да нећемо дозволити да тако будемо третиране. Ни оног дана када будемо потпуно једнаке с мушкарцима и потпуно задовољне својом улогом нећемо престати да обележавамо Међународни дан жена у име оних које су нам омогућиле да

будемо задовоље својом позицијом у друштву и да будемо овде где се данас и налазимо. А за женска права нећемо престати да се боримо све док свака и једна жена, на сваком и једном континенту, држави, граду у свачијој култури не добије оно што залужује – поштовање и права.

Ово је дан за све храбре, амбициозне, неконвенцијалне и политички свесне жене које на својим леђима носе велике одговорности у улози мајке, ћерке, сестре, пријатељице, раднице, ученице,... За све жене које преузимају контролу над својом судбином, не дозвољавајући себи и свом окружењу да поклекне стреотипима и нормама постављеним од стране друштва.

Као што је писало на Немачком плакату 8. марта 1912. године „Борба за ово природно право човека мора бити непоколебљива, чврста воља сваке жене, сваке раднице. Ту не сме бити ни одмора, ни починка.“ И тако је било тог дана, као што је било и 110 година касније сваког дана.

Не заборавимо да се идаље боримо за основна људска права и поштовање, и даље се боримо против стереотипа: „Мораш да се удаш! Удај се богато! Мораш бити млада мама! Мораш бити мама! Не смеш бити ни дебела, ни мршава! Бујни атрибути, а узак струк и раван стомак! Увек уредна, дотерана, нашминкана, утегнута! Без иједне длаке на телу, али дуге косе на глави! Добар посао, али не бољи од супруговог! Лепша од било ког модела, али ни налик обучена као модел! Пуно радно време на послу, пуно радно време код куће! Немој ти прва да му приђеш! Буди доминантна, али не више од партнера! Не причај много, не смеј се гласно! Никако патике, само штикле! Пиво није женствено, пиј вино! Што си тако нервозна, мора да си добила!“А да не

спомињемо што свакојаки имају право мишљења о женском телу, о абортусу, о томе „зашто нису пријавиле раније“...

8. марта 1857. године жене су послале јасну поруку свету: да женама није место у кухињи – женама је место у револуцији!

У име тих жена, у име материнства, феминизма, у име 9 месеци доручковања за двоје, у име ружа и цвећа које данас добијемо, у име испијања кафе с другарицама: срећан Међународни дан жена! Уживајте!

Овим речима је наша предцедница парламента Ивана Чепић IIIтхт поздравила присутне наставнице и пожелеа им срећан празник. У пригодном програму који су самоиницијативно чаланови Ученичког парламента припремили, су учествовали и следећи ученици: Мина Урошевић, Алекса Милошевић, Стефан Миловановић, Валентина Ацовић, Вања Савић, Александра Владимировић, Милош Мијајловић, Стефан Милојевић и Исидора Миладиновић. Школски бенд нам је одпевао прелепу баладу, глумци Милош, Стефан и Исидора су одглумели пригодан скеч и свако је од поменутих ученика на свој начин честитао празник свим женама у нашој школи. На паноу у холу школе су ученици IIе, са својом наставницом Јованом Стајић направили изложбу радова на тему 8. марта. Наши драги кувари су прирпемили укусно послужење.


0 views

留言


bottom of page