top of page

Наши ученици и наставници на пракси у Бечу

Другу годину узастопно наша школа учествује у програму Европске уније – „Ерасмус +“. Прве године пројекат је одобрен само за учешће ученика у пратњи два наставника ради стицања практичних вештина ученика по ресторанима и фирмама Будимпеште док је ове године омогућено учешће и ученика и наставника у хотелима и компанијама Беча. Кључна пројектна активност обухватала је мобилност две групе ученика смерова финансијски администратор и туристичко -хотелијерски техничар (8 ученика по профилу) у трајању од 14 дана, али и учешће два наша наставника кроз посматрање на раду (job-shadowing) у истим хотелима и фирмама у трајању од 7 дана.

Пројекат су успешно спровели:

туристичко хотелијерски техничари: Ема Мишић, Лана Василијевић, Емилија Стојадиновић, Кристина Стокић, Анђела Станковић, Милица Милић, Софиа Урошевић и Михаило Станковић; финансијски администратори: Аница Павловић, Николија Андрејић Влајић, Давид Животић, Аурора Миловановић, Сара Глишић, Никола Марељ, Наталија Анђелић и Кристина Петковић.

Тако су у периоду од 14.4. до 27.4. ученици у пратњи ментора Мирјане Ђусић и Кристине Ристић обављали праксу у фирмама ,,B.A.M. Ticketing”, ,,Eversport GmbH”, ,,Photo Cluster” и ,,AusTraining” и хотелима ,,Post”, ,,Orangere”, ,,Leonardo” i ,,Mercure”. Друге недеље екипи су се придружиле колегинице Милена Златар-Ђурђић и Зорана Чоловић са директорком школе Сибинком Живановић у оквиру другог пројекта job-shadowing. Ученици су радом по страним хотелима и фирмама стекли једно немерљиво искуство и одговорност у раду у непознатој средини са непознатим људима и развили своје језичке и комуникативне способности. Затим су упознали једну нову културу, религију, обичаје, националну кухињу, обишли културно-историјске знаменитости (Шенбрун палату, Моцартом споменик и кућу, дворац Белведере, резиденцију Хофбург, катедралу Св. Стефана и Карлову Цркву), посетили неке од најрепрезентативнијих музеја на свету (Музеј историјске уметности, Природњачки музеј, Музеј савремене уметности), али су се у слободно време и добро забавили по Пратеру, зоолошком врту и аутлет центру Пандорф. Наставници су стекли велико искуство посматрањем како се обављају послови по хотелима и фирмама, одвијају часови у партнерским школама, научили су доста о образовном систему Аустрије, имали су прилику да упореде техничку опремљеност наше и партнерских школа, унапредили су своје језичке, културолошке, професионалне и друге компетенције које ће свакако позитивно утицати на побољшање свакодневне наставе. Како је школа од ове године носилац Ерасмус+ акредитације захваљујући томе наставници и ученици ће до 2028. године имати могућност да бесплатно путују и у неким другим европским државама.

Мирјана Ђусић, наставнике економске групе предмета


50 views

Comments


bottom of page