Школски часопис
 
11.11.2019.
САЈАМ УЧЕНИЧКИХ ЗАДРУГА

На Дан просветних радника - 8. новембра 2019. године организован је I Сајам ученичких задруга  у Пољопривредној школи са домом ученика "Соња Маринковић".


На Сајму је било 15 штандова, свих школа са територије града Пожаревца. Свака школа је на најбољи могући начин представила своје идеје и начин на који жели да послује. Пожаревац је први град у Србији чије све средње и основне школе имају ученичке задруге. 


Сајам је посетио и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић. Приликом обиласка штандова свих школа имао је прилику да се увери у креативност и оправданост свих идеја ученика и њихових наставника. Министар је потписао и протокол о подршци задругама са циљем да се унапреди квалитет образовања и васпитања кроз развијање ученичког задругарства. "....Задруге су један од сегмената реформе образовања. Кроз ученичко задругарство корист ће имати и ученици и наставници, ученици због вештина и обавеза којима ће се научити, а наставници ће кроз успехе ученика бити такође награђивани..." изјавио је министар Шарчевић.


Најављена су додатна улагања у ученичке задруге од стране локалне самоуправе, кроз куповину материјала и алата који су потребни, а министар је додао да су школе у Пожаревцу позитиван пример добро организованог задругарства. 


Нашу школу је на овом Сајму представила наша задруга "ХОРИЗОНТ", која ће се бавити кетерингом. Ученици наше школе, кувари и конобари, показали су се у најбољем могућем светлу. Канапеи које су припремили ученици смера кувар одушевили су присутне својим изгледом и укусом подједнако. Ученици смера конобар су веома спретно демонстрирали своје вештине услуживања.


Тамара Мурашковић IIIк и Милица Цветковић IIк


Новинарско-информатичка секција