Школски часопис
 
25.03.2019.
РАДИОНИЦЕ У НАРОДНОЈ БАНЦИ СРБИЈЕ НБС

Београд, 18.3.2019.


 У складу са стратешким опредељењем Народне банке Србије да развија програме финансијског описмењавања деце и омладине, нашој школи стигао је позив за учешће у низу активности које спроводи  Одсек за изложбе и едукацију Народне банке Србије. Том позиву одазвало се одељење друге године финансијски администратори тако да су у понедељак 18.3.2019. били гости НБС и учесници њених радионица.


Радионица „Мој буџет и ја“ имала је за циљ да укаже на чињеницу да новац не постоји само да би се трошио, већ да може да се штеди, улаже и донира. Ученици су се прво упознали са основним финансијским појмовима и помоћу игре са ковертама креирали породични буџет за период од месец дана, симулирајући десет различитих породичних ситуација. На тај начин су им представљени појмови трошења, задуживања и штедње и како да разумно управљају својим новцем и планирају свој џепарац.


Радионица „Динар наш новац“  имала је за циљ да се ученици упознају са историјатом новца и динара, заштитним карактеристикама динарских оптицајних новчаница, кроз примерке кованица и новчаница, као и радом Народне банке Србије. Радионицу је пратио и кратак филм о хиперинфлацији у старој Југославији.


Радионица Фалсификати” била је ученицима најзанимљивија јер је обухватала кратко „путовање” кроз историјат фалсификовања новчаница и кованог новца, са посебним акцентом на историјату кривотворења новца на нашим просторима, детаљно упознавање са заштитним елементима новчаница динара, евра и долара, као и детаљно упознавање са одликама фалсификата истих (посебно нових серија евра и америчког долара). Ученци су добили информације о пожељном понашању при сусрету са фалсификованим новцем, као и информације о превентивним активностима при куповини стране валуте.


На самом крају, сваки ученик је фотографисан и добио је „сувенир“ - специјално израђену папирну новчаницу са својим ликом.


Одељењски старешина:


Ђусић Мирјана